نویسنده: مریم حجاران، محمد پورفخاران، مرضیه نوری آق قلعه



 

آیا می‌توانیم در طول بارداری آمیزش داشته باشیم؟

البته که بله! معمولاً دریک بارداری عادی مقاربت برای زن باردار سالم و همسرش ایرادی ندارد. برخی پزشکان آمیزش جنسی را در هفته آخر بارداری ممنوع می‌کنند، ولی همه پزشکان با این نظر موافق نیستند. در این مورد می‌توانید نظر پزشک خود را جویا شوید.
فعالیت جنسی مکرر نباید در یک بارداری سالم، مشکلی ایجاد کند. معمولاً زوجین می‌توانند فعالیت جنسی قبلی خود را ادامه دهند. البته اگر در معرض زایمان زودرس باشید یا یکی از مشکلات بارداری مانند کوتاهی یا اتساع دهانه رحم، نشت مایع آمنیوتیک، جفت سر راهی یا خونریزی داشته باشید و یا اینکه سابقه سقط ناشی از زایمان زودرس را داشته باشید، احتمالاً پزشک معالج شما را از انجام نزدیکی منع خواهد کرد.

آیا آمیزش جنسی در دوران بارداری به جنین آسیب می‌رساند؟

بسیاری از مردان می‌خواهند بدانند آیا فعالیت جنسی به جنین صدمه می‌رساند یا خیر. آمیزش جنسی و انزال، هیچ یک در بارداری کم خطر ایرادی ندارد. جنین در محفظه عضلانی رحم قرار دارد و ازجنین بوسیله مایع آمنیوتیک و کیسه آن به خوبی محافظت می‌شود. یک پوشش مخاطی ضخیم دهانه رحم را می‌پوشاند و مانع از انتقال عفونت نیز می‌شود. ممکن است چندی بعد از اوج لذت جنسی جنین شما تکان بخورد! در این مورد نیز نگران نباشید، چون این افزایش تحرک به دلیل افزایش جریان خون ناشی از افزایش ضربان قلب شماست نه به خاطر اینکه جنین احساس درد می‌کند یا از آنچه روی داده چیزی فهمیده است.
با این حال اگر هنوز نگرانید و پرسشی در این باره دارید، در یکی از جلسات مراقبت بارداری که هر دو حضور دارید، آنرا مطرح کنید.

تغییر میل جنسی در دوران بارداری

عموماً تمایل جنسی زنان باردار از یکی از دو الگوی زیر پیروی می‌کند:
1- کاهش میل جنسی در سه ماهه اول و سوم بارداری و افزایش آن در سه ماهه دوم
2- کاهش تدریجی میل جنسی با پیشرفت بارداری
طی سه ماهه اول ممکن است دچار تهوع و ضعف باشید. طی سه ماهه سوم ممکن است افزایش وزن، بزرگ شدن شکم و حساسیت سینه‌ها و سایر مشکلات باعث شوند کمتر میل به تماس جنسی داشته باشید. این حالت طبیعی است. در مورد حس خود با همسرتان صحبت کنید و سعی کنید راهی بیابید که برای هر دوی شما رضایت بخش باشد.
بارداری در بعضی زنان باعث افزایش میل جنسی می‌شود. فارغ شدن از نگرانی در مورد احتمال بارداری به برخی از زنان احساس رهایی می‌بخشد. در برخی موارد، یک زن در دوران بارداری است که برای اولین بار به اوج لذت جنسی می‌رسد، یا چندبار اوج لذت را تجربه می‌کند. این موضوع به دلیل افزایش فعالیت هورمونی و بیشتر شدن گردش خون لگن است.
برخی زنان فکر می‌کنند که بدلیل افزایش اندازه و تغییرات جسمانی ناشی از بارداری، جذابیت خود را از دست داده‌اند. ممکن است بعد از مقاربت احساس گرفتگی در شکم یا حس شدن ناراحت کننده ای در سینه‌ها داشته باشند. در مورد این احساسات خود با همسرتان صحبت کنید. درک متقابل و محبت می‌تواند به هر دوی شما کمک کند.

آیا بارداری می‌تواند موجب تغییر در میل جنسی همسر شود؟

بله! بعضی از مردان خانم باردار خود را جذاب‌تر از هر وقت دیگر می‌بینند و گروهی دیگر از شدت نگرانی برای سلامت مادر و جنین تمایلات جنسی خود را سرکوب کرده یا اصلاً آنرا احساس نمی‌کنند. درهر صورت صحبت کردن می‌تواند باعث شود تا تغییر در رفتارها برای طرف مقابل قابل درک شود.

وضعیتهای مناسب برای یک زوج باردار

ممکن است با پیشرفت بارداری متوجه شوید که انتخاب وضعیت‌های جدید برای آمیزش جنسی ضروری است. ممکن است شکم شما باعث شود انتخاب برخی وضعیت‌ها برای شما ناراحت کننده باشد. به علاوه، توصیه می‌کنیم که حدود 16 هفتگی به پشت نخوابید. چرا که وزن رحم بر روی عروق اصلی لگن ممکن است گردش خون این ناحیه را مختل کند. بهتر است برای آمیزش جنسی یا به پهلوی خود بخوابید یا روی همسرتان قرار گیرید.

اجتناب از آمیزش جنسی

اگر سابقه زایمان پیش از موعد دارید، ممکن است پزشک شما را از آمیزش جنسی یا رسیدن به اوج لذت جنسی باز دارد. اوج لذت جنسی باعث انقباض‌های خفیف رحمی می‌شود. مواد شیمیایی موجود در ترشحات جنسی مرد (منی) نیز می‌توانند باعث تحریک انقباضات رحمی شوند. بنابراین شاید بهتر باشد که همسر یک زن باردار از تخلیه ترشحات جنسی خود داخل واژن اجتناب کند. اگر سابقه سقط خود به خودی داشته باشید ممکن است پزشک شما را از رابطه جنسی و رسیدن به اوج لذت برحذر دارد. با این حال هیچ رابطه ای بین آمیزش جنسی و سقط خود به خودی پیدا نشده است. در صورت وجود موارد زیر از فعالیت جنسی پرهیز کنید: جفت سر راهی یا پایین واقع شدن جفت در رحم، نارسایی دهانه رحم، آغاز پیش از موعد دردهای زایمانی، پاره شدن کیسه آب، درد به هنگام آمیزش جنسی، خونریزی بدون علت از واژن و یا ترشح از آن، وجود ضایعه بهبود نیافته هرپسی در همسر و یا آغاز زایمان.
منبع: دکتر مریم حجاران، دکتر محمد پورفخاران، مرضیه نوری آق قلعه، 9 ماه چشم انتظاری، انتشارات ابتکار دانش، قم، چاپ اول، 1386